آثار تاریخی منطقه خوروین که حدود ۵۰ سال پیش در بیخبری از ایرانیان با ترفندهای مختلف در چند بخش از کشورمان به سرقت رفته بود، در چهارم دی ماه، با حضور معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، مسعود سلطانیفر به کشور بازگردانده شد.
این اشیای ارزشمند پس از نیم قرن در مراسمی باشکوه که در شأن تمدن و تاریخ ایران بزرگ است در موزه ملی آرام گرفت.
این اشیای تاریخی و ارزشمند ماحصل ۳۳ سال کشمکش حقوقی، سیاسی و فرهنگی می باشد که حدود ۵۳ سال قبل به صورت غیرقانونی از کشور خارج شده بود. از سال ۱۳۶۰ با مطلع شدن جمهوری اسلامی ایران از محل این اشیا در یکی از موزههای کشور بلژیک، ایران ادعای حقوقی خود را مطرح کرد و منازعه حقوقی بین ایران و بلژیک آغاز شد.
این منازعه حقوقی که ۳۳ سال طول کشید، ۲ بار رای بر علیه ایران صادر شد و بحث مربوط به مالکیت ایران بر این اشیا نادیده گرفته شد، اما خوشبختانه با پیگیری های مستمری که صورت گرفت در مهر ماه ۱۳۹۲ دوباره دیوان عالی بلژیک تقاضای استیناف ایران را پذیرفت.
در جلسه رسیدگی مهر ماه ۱۳۹۲ در دیوان عالی کشور بلژیک، رای دادگاه استیناف (مبنی بر شمول مرور زمان نسبت به ادعای مالکیت ایران) نقض شد و پرونده به شعبه دادگاه استیناف هم عرض در «لی یژ» سپرده شد که سرانجام به حکم این دادگاه در آبان ماه سال ۱۳۹۳ رای به نفع جمهوری اسلامی اران صادر شد.
پس از اثبات مالکیت ایران، هیاتی از طرف سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به کشور بلژیک فرستاده شد. اشیاء به سرعت از موزه سن کانتر به سفارت ایران در بلژیک منتقل و با استفاده از یک هواپیمای اختصاصی به کشور بازگردانده شد.
لازم به ذکر است که این اشیای تاریخی از کاوش های دوتپه منطقه خوروین به دست آمده و از این تعداد ۲۲۸ قطعه هم اکنون در موزه ملی ایران نگهداری میشود.
طبق گفته رئیس سازمان میراث فرهنگی، اشیا یافت شده در منطقه خوروین بسیار گرانبها و باارزش است و به زودی با رعایت الزامات حفاظتی در قالب نمایشگای در معرض دید عموم مردم قرار میگیرد.
این اشیا متعلق به دوره اواخر هزاره دوم و هزاره اول قبل از میلاد است و در تاکنون قیمت گذاری نشده است.